avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiunea unilaterala, act unilateral?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiunea unilaterala, act unilateral?

In noul Cod Civil, promisiunea unilaterala (art. 1327) este trecuta la sectiunea Actul juridic unilateral, ori de fapt aceasta este act bilateral si contract unilateral. Chiar n-au fost atenti redactorii noului cod, ori au urmarit ceva ce-mi scapa mie? :D
Daca e pur si simplu o greseala, atunci e una grosolana, pentru care un student la Drept ar fi "ars" la nota...
daca se numeste "unilaterala" cum poate fi act bilateral? nu vi se pare ca este un non-sens?
o singura parte se obliga, nu exista obligatie interdependenta din partea altcuiva.
este ca si cum ati spune ca o chitanta ce dovedeste plata unei sume de bani este de fapt un contract intre cel care plateste si cel care primeste banii.
Este un act juridic unilateral, cata vreme nu implica un acord de vointe.Promisiunea implica vointa unei singure parti, si, dupa cum spune si textul, destinatarul promisiunii poate sa refuze, deci doar autorul este tinut de obligatie.
Daca ar fi fost un act juridic bilateral, asa cum afirmati, ar fi fost nevoie de intalnirea vointelor a doua parti, pentru nasterea actului-cazul conventiilor.
Iar contractul unilateral implica, de asemenea, un acord de vointe , deci 2 parti, dintre care doar o parte se obliga-cazul contractelor cu titlu gratuit.
Parerea mea este ca nu e nimic gresit.da, poate alti colegi vor avea o alta opinie....
matahachiro:
daca se numeste "unilaterala" cum poate fi act bilateral? nu vi se pare ca este un non-sens?
o singura parte se obliga, nu exista obligatie interdependenta din partea altcuiva.


Domnule avocat, faceti confuzie intre clasificarea actelor juridice si cea a contractelor.
Dupa numarul partilor, actele juridice pot fi:
unilaterale, care reprezinta vointa unei singure parti (oferta de a contracta, promisiunea publica de recompensa, testamentul, acceptarea succesiunii etc...)
bilaterale/multilaterale, ce necesita un acord de vointa intre doua sau mai multe parti, exemplul tipic din aceasta categorie fiiind contractul.

La randul lor, dupa numarul partilor care se obliga, contractele se clasifica in:
unilaterale (nasc obligatii pentru o singura parte)
bilaterale (sinalagmatice), care nasc obligatii reciproce intre parti

Sa luam exemplul donatiei: donatia este un act bilateral, pentru ca presupune doua parti (donator si donatar) si un contract unilateral pentru ca naste obligatii in sarcina unei singure parti, donatorul.

legally_aid
Este un act juridic unilateral, cata vreme nu implica un acord de vointe.Promisiunea implica vointa unei singure parti, si, dupa cum spune si textul, destinatarul promisiunii poate sa refuze, deci doar autorul este tinut de obligatie.


Cred ca faceti confuzie intre oferta de a contracta, care intr-adevar este un act unilateral, si promisiunea de a contracta, act bilateral si contract unilateral (promisiune de vanzare, promisiune de cumparare) sau bilateral (promisiune de vanzare-cumparare, cunoscuta si sub denumirea de antecontract de vanzare cumparare).

Promisiunea unilaterala (de vanzare, de exemplu) este un act bilateral, partile fiind promitentul vanzator si beneficiarul promisiunii. In acelasi timp este un contract unilateral, dand nastere unei obligatii de a face in sarcina promitentului si unui drept corelativ de creanta pentru beneficiar. Mai concret, promitentul se obliga ca in viitor sa vanda un anumit bun, iar beneficiarul poate sa opteze in a-l cumpara sau nu.
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
Ulpianus, utilizator
care este definitia pt contract si care este diferenta intre act juridic si contract juridic altfel spus decat prin clasificarea dvs de mai sus?
@ulpianus...scoala de la cluj...

Alte discuții în legătură

Promisiunea de a contracta maite21 maite21 Cand vorbim despre o promisiune de a contracta, ne referim atat la promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare cat si la promisiunea unilaterala de vanzare sau ... (vezi toată discuția)
Intentia de vanzare liliana liliana Am si eu o nelamurire...intentia de vanzare poate fi asimilata cu antecontractul de vanzare cumparare???? (vezi toată discuția)
Obligatia de a face in noul cod civil ConstantinNASTA ConstantinNASTA Faţă de vechiul cod civil,în accepţiunea dvs., cum este tratată în noul cod civil \" obligaţia de a face\" ? (vezi toată discuția)